Kultur

Lars-Göran Ståhl – du är ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Hur skulle framtidens Socialdemokratiska kultur-Gävle se ut?


– I det redan fantastiska kulturliv vi idag har, skulle det behövas ett nytt stadsbibliotek som för mig utgör en av de viktigaste mötesplatserna i vår kommun. Jag vill se ett morgondagens bibliotek där alla kan ta del av ännu större sortiment av böcker, det ökande digitala utbudet av kultur, m.m. Ett centralt beläget ungdomens kulturhus/allaktivitetshus är något jag också tycker behövs i det framtida kultur-Gävle.

Låter bra, men är det allt?


– Nej, inte alls. Vi måste se till att sådana skatter som Järnriket, Skaparbyn, Joe Hill, våra museer, med flera, vårdas på ett bra sätt. Inte bara för kulturvärdet – de bidrar till nya arbetstillfällen inom turism/besöksnäringen.

Vad har vi för kulturutbud i Gävle? Hur står det sig nationellt?


– Jag tycker att Gävle är en framstående kulturkommun. Vi har en av sju symfoniorkestrar som finns i landet. Konserthuset är en byggnad som används både till klassiskt och rock, men också för konferenser. Vår konsthall – Konstcentrum – är en av de vassaste konsthallarna när det gäller samtidskonst, och konstcentrum bedriver dessutom öppen förskola en dag i veckan.

Hur är vårt teaterutbud egentligen?


– Jag tycker vi har både bredd och djup. Gävle Teater drivs av teaterföreningen med ekonomisk stöttning från oss i kommunen. Vi har Skottes Musikteater och en mycket levande Folkteater, samt de otal fristående scenkonstnärer, däribland några rikskända namn.

Skulle du vilja lägga till något ytterligare område?
– Jag skulle vilja peka ut Gasklockorna som ett enskilt exempel, säger Lars-Göran. Hit kommer internationella artister såväl som våra lokala akter. Några av de lokala turnerar hela världen runt, och kopplar i intervjuer sin framgång till att de fick chansen att spela här på de kommunala scenerna och Kulturskolans lärare. Bättre kvitto på att vi har ett recept för framgång kan vi inte få.

 

 

facebook Twitter Email